De zomer staat weer voor de deur en daarom is het een goed moment om het te hebben over zonnebrandcrème. Wat doet de zon nou precies met de huid? Teveel zon veroorzaakt rimpels, pigmentvlekken en een slappe huid, maar ook huidkanker. Het aantal mensen met huidkanker is in de afgelopen tien jaar tijd verdrievoudigd van 15.000 tot 45.000. Elke keer dat je verbrandt is er één te veel. Wanneer je als kind een keer flink verbrandt neemt de kans op het krijgen van melanoom (een vorm van huidkanker) met 50% toe. Naast de zon is ook een bezoekje aan de zonnebank schadelijk voor de huid. Regelmatig gebruik van een zonnebank door mensen onder de 35 jaar verhoogt de kans op huidkanker met 75%. Gelukkig heeft de zon ook een positieve kant; we worden er blij van en het is goed voor onze vitamine D voorraad. Maar dit is voor alsnog geen reden om je niet meer in te smeren met een goede zonnebrandcrème.

Het verschil tussen UVA, UVB en UVC
Zonlicht bestaat onder andere uit UV licht, wat onderverdeeld kan worden in UVA, UVB en UVC.
UVA (Aging) dringt het diepst door in de huid en is met name verantwoordelijk voor het verouderingsproces. UVB (Burning) wordt deels tegen gehouden in de atmosfeer. Wanneer je te lang of onbeschermd wordt blootgesteld aan UVB kan verbranding het gevolg zijn. UVC is de krachtigste vorm van UV-straling en bereikt het aardoppervlak niet.

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een zonnebrandcrème?
Het belangrijkste ingrediënt van een zonnebrandcrème is een zonnefilter (ultraviolet- of UV-filter). Er zijn verschillende zonnefilters, deze kun je onderverdelen in twee groepen: chemische (organische) en minerale (fysische/inorganische) zonnefilters. Chemische zonnefilters trekken in de huid en absorberen UV-straling, terwijl minerale zonnefilters een laagje op de huid leggen en vanaf daar de straling weerkaatsen en verstrooien.

Chemische zonnefilters
Chemische zonnefilters ondergaan een chemische omzetting bij contact met UV-straling, waarbij zij de energie absorberen en afstaan in de vorm van warmte of infraroodstraling. Chemische zonnefilters beschermen de huid tegen UVA- en UVB-straling, maar hebben ook nogal wat nadelen. Zo staan ze er om bekend dat het huidirriterend werkt, met veroudering van de huid als uiteindelijke gevolg. Daarnaast hebben sommige de potentie niet alleen in de huid, maar ook dat het verder het lichaam doordringt, om in de bloedbaan terecht te komen en de hormoonhuishouding te verstoren. Er is ook een gebrek aan informatie over deze zonnefilters, waardoor de veiligheid niet goed te beoordelen is. Chemische filters zijn bijvoorbeeld: oxybenzone, octyl methoxycinnamte en octocrylene.

Minerale zonnefilters
Minerale zonnefilters beschermen je zowel tegen UVA- als UVB-straling, en zijn de minst huidirriterende zonnefilters. Ze geven een prima bescherming en blijven bovenop de huid. Zo komen er ook geen schadelijke stoffen in je lichaam terecht. Minerale zonnefilters zijn het meest geschikt voor mensen met een (over)gevoelige huid en kleine kinderen. Een lange tijd werden de minerale zonnefilters niet toegepast in zonnebrandcrèmes omdat ze een doffe, witte gloed op het lichaam achterlieten. Met behulp van een nieuwe technologie, nanotechnologie, kunnen de deeltjes dermate klein gemaakt worden dat ze geen laag meer op de huid achterlaten en ook effectiever zijn in hun bescherming tegen UV-straling. Minerale zonnefilters zijn bijvoorbeeld: titaniumoxide en zinkoxide.

Wanneer je gebruik maakt van een zonnebrandcrème is het belangrijk om je vaker dan één keer op een dag in te smeren. Het is van belang om de crème elke twee uur opnieuw aanbrengen zodat de factor werkzaam blijft. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na aanbrengen. Afhankelijk van je huid, de sterkte van de zon, je activiteit en de gebruikte zonnefilter neemt de bescherming sneller af.