Tijdens de koude wintermaanden hebben veel mensen last van een droge huid. Schilfertjes, droogtelijntjes en rode plekken zijn tekenen van een droge en soms geïrriteerde huid. Bovendien zorgt een droge huid ervoor dat je er ouder uitziet. Fijne lijntjes zijn ineens zichtbaarder en je huid ziet er vermoeid uit. In deze blog geven wij je uitleg over de huid en wat je hier aan kunt doen.

Wat is de functie van de huid?
Het grootste orgaan van ons lichaam is de huid. De huid beschermt het lichaam tegen vele schadelijke invloeden van buitenaf. Je kunt de huid vergelijken als een schild die zonlicht, schadelijke stoffen, bacteriën en schimmels tegenhoudt. Het schild noemen we ook wel de barrièrefunctie van de huid. Tevens heeft de huid een belangrijke functie in de regulatie van de temperatuur van het lichaam en is het in staat signalen zoals pijn, warmte en kou te registeren en door te geven aan het centraal zenuwstelsel.

Onze huid bestaat uit drie onderdelen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. De opperhuid is het buitenste laagje van de huid. Deze laag bestaat uit hoorncellen en huidvet, ook wel het stratum corneum genoemd. De hoorncellen worden voortdurend gevormd in de onderste laag van de opperhuid. De nieuwgevormde hoorncellen schuiven steeds een beetje op omdat ze door de voortdurende aanmaak van nieuwe cellen naar boven worden geduwd. Wanneer de cellen hoog in de opperhuid komen te liggen gaan ze dood. Ondanks dat deze cellen dood gaan, zijn ze nog heel belangrijk. Deze hoorncellen vormen een schild(de barrièrefunctie van de huid) dat moeilijk doordringbaar is voor ziekteverwekkers en bovendien uitdroging van de huid tegengaat.

Waarom word je huid in de winter droger?
De luchtvochtigheid is in de winter lager. Wanneer de huid hieraan wordt blootgesteld zorgt dit voor verandering in de conditie van de huid. Het vocht wordt als het ware uit de huid getrokken en je merkt dat het een stuk moeilijker is om je huid te blijven hydrateren. Hoe droger de huid wordt, hoe meer de barrièrefunctie van de huid verstoord raakt. Irritaties, schilfers en soms zelfs puistjes zijn hiervan het gevolg.

De wintermaanden zijn niet het enige wat ervoor zorgt dat de huid droger wordt. Ook door niet op de juiste manier de huid te reinigen of het gebruik van verkeerde producten heeft effect op de huid.Bij het reinigen van de huid moet je er goed op letten dat je geen agressieve reinigers of zeep gebruikt. Door water en zeep te gebruiken wordt de huid wel schoon, maar juist droger in plaats van vochtiger. Je spoelt namelijk letterlijk alle huidvetten weg. Hierdoor verliest de huid zijn barrière en daarmee ook veel water. Dus gebruik bij voorkeur alleen ’s avonds een milde reiniger die je afspoelt met water en die niet of weinig schuimt. Neem het liefst een melkachtig product, waar olie(plantaardige olie) aan toegevoegd is. Olie in een product zorgt er namelijk voor dat vuil en bacteriën oplossen zonder de huid uit te drogen. Daarnaast is het belangrijk om je huid goed te hydrateren met een crème. Op deze manier worden de ontbrekende huidvetten aangevuld. Tevens zorg je ervoor dat de barrièrefunctie herstelt en het vocht in de huid blijft zitten.

In de wintermaanden is het belangrijk om je huid even wat extra aandacht te geven. Hieronder staan een aantal tips beschreven waar je op kunt letten om een droge huid tegen te gaan.

1. Niet scrubben, maar exfoliëren
Wanneer je last hebt van schilfertjes is het verleidelijk om even lekker te gaan scrubben zodat je hiervan af bent. Dit moet je juist niet doen! Wat je het beste kunt doen is een exfoliant gebruiken. Een exfoliant lost de dode huidcellen(ook wel de schilfertjes) op en houdt tevens beter vocht vast in de huid.

(Bijvoorbeeld: Meditopics Salicylzuur 2%: Gebruik de exfoliant ’s avonds na het reinigen van de huid).

2. Extra smeren
Tijdens de droge wintermaanden is het niet genoeg om je huid twee keer per dag te smeren. Smeer daarom zowel je gezicht als de rest van je lichaam wat vaker in. Smeer je huid het liefst zo snel mogelijk in na het wassen of douchen. Wanneer je huid nog een beetje nat/vochtig is, sluit je het vocht als het ware in je huid.

3. Pas op voor uitdrogers
Wanneer je gaat kijken naar de ingrediëntenlijst van jouw verzorgingsproducten kom je er al snel achter dat hier alcohol en parfums inzitten. Dit zijn uitdrogende stoffen die je bij een droge huid al helemaal niet moet gaan gebruiken. Kies juist voor ingrediënten die de huid hydrateren en het vocht vasthouden. Een aantal voorbeelden van ingrediënten die geschikt zijn voor een droge huid zijn bijvoorbeeld: glycerine en plantaardige oliën.
Glycerine zit in veel cosmetica producten. Het zorgt ervoor dat de huid goed gehydrateerd wordt. Wanneer je glycerine in een hoge concentratie gebruikt kan het een beetje plakkerig aanvoelen. Het is geschikt voor een normale tot droge huid. Bij plantaardige oliën kun je denken aan jojoba-olie of olijfolie. Het vocht wordt vastgehouden in de huid en bevat tevens antioxidanten.

(Bijvoorbeeld: Medik8 Hydr8 Day 360 rich: Is een rijke crème voor de droge huid en voor de huid die extra bescherming nodig heeft. Is een snel absorberende en hydraterende crème).

4. Andere reinigers
Bij het gebruik van een gezichtsreiniger moet je er op letten dat deze niet teveel schuimt. Er zitten namelijk teveel stoffen in die een uitdrogend effect hebben op de huid. Kies juist voor een reiniger waar olie aan is toegevoegd. Daarnaast is het raadzaam om in de ochtend de huid alleen met lauw water te reinigen en ’s avonds met een gezichtsreiniger.

(Bijvoorbeeld: Medik8 creamCleanse: Een milde reiniger, geschikt voor een normale tot droge huid. Hydrateert en kalmeert de geïrriteerde huid).

5. Niet te lang douchen
In de winterperiode is het erg verleidelijk om lekker een lange warme douche te nemen. Hier wordt de huid jammer genoeg niet beter op. Probeer voortaan korter en minder heet te douchen. Tevens is een doucheproduct waaraan olie is toegevoegd aan te raden.

Wil je meer informatie of heb je vragen over jouw huid? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies!