Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening van het gezicht. Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’. Roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes(couperose), bultjes(papels) en puistjes(pustels) zijn de vier belangrijkste kenmerken van rosacea. Deze kenmerken zijn vooral zichtbaar op de wangen, de neus, het voorhoofd en de kin. Ongeveer de helft van de mensen met deze huidaandoening krijgt ook last van oogafwijkingen. Rosacea komt voornamelijk voor bij volwassenen vanaf het 30e levensjaar. Tevens komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Rosacea kan op den duur verergeren wanneer je er niks aan doet, maar met de juiste behandeling kan je de verschijnselen van rosacea meestal prima onder controle houden.

Wat zijn de oorzaken?
Wat de oorzaak van rosacea kan zijn is nog steeds onduidelijk. De ernst van rosacea kan wel worden beïnvloed door inwendige – en uitwendige factoren waardoor de klachten kunnen toenemen. Denk bij inwendige factoren bijvoorbeeld aan voeding(sterk gekruid of warm) en alcohol. Bij uitwendige factoren gaat het om warmte, zonlicht, cosmetica en sommige geneesmiddelen(vaatverwijdende middelen; corticosteroïden).

Echter is er uit een recent onderzoek gebleken dat een bacterie(Bacillis Oleronius) afkomstig van de Demodex mijt, waarschijnlijk de boosdoener kan zijn van deze huidaandoening. De Demodex mijt is op iedere huid aanwezig en leven rondom of in de haarfollikels. De mijten vermeerderen zich bij huidbeschadigingen en bij het ouder worden van de huid. Mensen met rosacea blijken meer Demodex mijten te hebben op de huid dan mensen die het niet hebben. Gelukkig zijn de onderzoekers er ook achter gekomen dat de bewuste bacterie gevoelig is voor bepaalde antibiotica. Dat verklaart ook meteen waarom metronidazol in crème vorm of doxycycline(pillen) goed kunnen helpen tegen rosacea.

Wat is de beste behandeling?
Rosacea is goed te behandelen, maar zelden definitief te genezen. De behandeling richt zich juist op het onderdrukken van de klachten en daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Wanneer er gestaakt wordt met de therapie, treedt binnen aan half jaar bij ongeveer de helft van de mensen weer een verergering op. Bij een milde rosacea wordt er vaak gekozen voor een lokale behandeling (op de huid zelf). Wanneer dit onvoldoende effect heeft wordt de behandeling met tabletten toegevoegd. Bij een agressievere vorm van rosacea wordt er direct zowel tabletten als met lokale therapie behandeld.

Behandeling door huisarts/dermatoloog:
– Lokale behandeling:
• Metronidazol in hydrogel of op crème basis;
• Clindamycine en erytromycine in lotionvorm;
• Azelainezuur 15% crème of gel.

– Behandeling met tabletten en capsules:
• Tetracyclinehydrochloride;
• Doxycycline;
• Minocycline;
• Metronidazol;
• Claritromycine;
• Ampicilline;
• Erytromycine;
• Isotretinoine.

Wat kan je er zelf aan doen?
Je kunt bij jezelf nagaan of er factoren zijn die de verschijnselen van rosacea verergeren. Dit verschilt per individu. Denk bijvoorbeeld aan: warmte, kou, wind, inspanning, sterk gekruid eten, alcohol, huidreinigingsmiddelen en bepaalde geneesmiddelen. Probeer deze factoren zoveel mogelijk te vermijden. Bescherm je huid ook goed tegen zonlicht en gebruik zo nodig een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Bij het reinigen van de huid is het belangrijk om milde producten te gebruiken. Gebruik een zachte wateroplosbare gezichtsreiniger in combinatie met een vocht inbrengende crème. Vermijd producten met parfum en alcohol. Zoek juist naar producten met vitamine C (ascorbic acid) of niacinamide. Omdat de huid van mensen met rosacea erg overgevoelig zijn, zijn producten met glycolzuur of vitamine A zuur minder goed en dus af te raden.

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?
Rosacea wordt nog wel eens verward met acne door de aanwezigheid van kleine puistjes. Door het gebruik van acneproducten op de huid ga je er vanuit dat het de huid uitdroogt en de klachten doen verergeren. Daarom is het van belang dat er op tijd de juiste diagnose wordt gesteld en je leert hoe je het beste de huid kunt verzorgen. De huidtherapeut kan de stadia van rosacea goed herkennen.

Naast een effectief behandelplan geeft de huidtherapeut ook huidverzorgende adviezen mee voor thuis. De adviezen zijn gebaseerd op het vermijden van factoren die rosacea verergeren, denk hierbij terug aan wat eerder genoemd is in dit artikel. Kalmeren is het belangrijkste voor de huid. Tevens is het belangrijk om de huid goed in de gaten te houden wanneer er ontstekingen of veranderingen plaatsvinden. Wanneer er kleine puistjes aanwezig zijn, knijp deze niet zelf uit! Dit geeft onnodige schade aan de huid en kan de klachten soms juist verergeren.

Mogelijke behandelingen bij Rosacea:
• Acnetherapie bij rosacea;
• Huidproducten Medik8 Red alert;
• Couperoselaser;
• Camouflagetherapie.

Voor meer informatie over onze behandelingen kunt u terecht op onze website.