De medische benaming voor gerstekorrels word ook wel milia genoemd. Het is een wit hard propje dat ontstaat in de epidermis door ophoping van keratine(hoornschilfers). Gerstekorrels kunnen soms lijken op comedonen(mee-eters), maar bij puistjes zijn de poriën verstopt door talg en huidschilfers. Bij een gerstekorrel ontstaat er een klein, bolrond knikkertje wat gevuld is met witte hoornschilfers. Dit veroorzaakt een verstopping in de afvoergang van talg- en zweetklieren. Om een gerstekorrel te verwijderen is het net als bij puistjes niet verstandig om te gaan knijpen. Hiermee beschadig je de huid en kunnen er lelijke littekentjes overblijven.

Ontstaanswijze:
Gerstekorrels komen vaak voor bij een droge, niet goed gehydrateerde huid. Tevens kunnen gerstekorrels ontstaan na huidbeschadigingen. Denk hierbij aan cosmetische behandelingen zoals een peeling, maar ook na verbranding in de zon. Het kan ook ontstaan na gebruik van crèmes met corticosteroïden. Het verlaagt de weerstand van de huid waardoor er gemakkelijk ontstekingen kunnen ontstaan. Je kunt er ook een gevoelige, vochtarme huid van krijgen wat leidt tot gerstekorrels. Het kan spontaan opkomen en het kan ook weer spontaan verdwijnen. Maar soms kan een gerstekorrel groter worden of in aantal toenemen. Wanneer een gerstekorrel te lang aanwezig is en niet weggaat kan het voorkomen dat het gaat ontsteken. Er is dan een etterig kopje zichtbaar met eventuele roodheid en zwelling.

Hoe verwijder je een gerstekorrel?
Het verwijderen van een gerstekorrel kan je het beste laten doen. De huidtherapeut zal de gerstekorrels met een steriel naaldje aanprikken om ze er vervolgens voorzichtig zonder de huid te beschadigen er uit te wippen. Wacht hier niet te lang mee! Nieuwe gerstekorrels zijn makkelijker te verwijderen dan oude gerstekorrels.

Wat kun je er zelf aan doen?
Peelings met een hoge concentratie fruitzuren kunnen gerstekorrels juist veroorzaken op de huid. Maar het regelmatig gebruiken van een exfoliant kan het ontstaan van gerstekorrels juist voorkomen. Bij het kiezen van een exfoliant moet je kijken naar de juiste hoge concentratie glycolzuur of salicylzuur. Daarnaast kan een behandeling met vitamine A-zuur verstoppingen in de poriën tegen gaan. Verder zijn huidverzorgingsproducten die de huidbarrière beschermen en herstellen ook van belang.

Wil je meer informatie of heb je vragen over jouw huid? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies!