PCOS (of ook wel PCO-syndroom, polycysteusovariumsyndroom, oude benaming: syndroom van Stein-Leventhal) is de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen, ongeveer 5-10% van de vrouwen heeft ermee te maken. De follikels in het ovarium kunnen niet uitgroeien (dit veroorzaakt anovulatie of onregelmatige ovulaties) en veranderen in cysten (vochtblaasjes). Op een ovariumecho is dit te zien als een kralensnoer of een druiventros.

Oorzaak:
De oorzaak van PCOS is dat door de overmaat aan oestrogenen de vorming van FSH wordt geremd en die van LH wordt gestimuleerd. Een centrale rol speelt hierbij de verhoogde concentratie van androgeen (testosteron) door de bijnieren en/of ovarium.

Symptomen:
De meest voorkomende symptomen zijn:
– Overgewicht;
– Acne;
– Hirsutisme(overmatige beharing bij vrouwen volgens een mannelijk patroon);
– Oligo- of amenorroe(menstruatie blijft uit);
– Infertiliteit;
– Insulineresistentie.
Bij PCOS zijn mogelijk genetische factoren in het spel.

Verschillende ontharingsbehandelingen van de huidtherapeut:
Harsen: De haarwortel en haarschacht worden verwijderd. De haren komen na twee tot zes weken geleidelijk terug. Harsen is vooral geschikt voor grotere oppervlakten. De methode geldt als pijnlijk. Bovendien kan een overgevoeligheidsreactie optreden.

Elektrische epilatie: Zorgt ervoor dat storende haren ‘definitief’ verdwijnen. Het gaat om haren in het gezicht, elders op het lichaam en bijvoorbeeld op huidtransplantaten. De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden om dit elektrisch te vernietigen. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner waarna ze uiteindelijk verdwijnen. Elektrische epilatie is niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de individuele patiënt is elektrische epilatie voor iedereen draaglijk te maken. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot jaren, afhankelijk van de grootte van het oppervlak.

IPL of Laser: Een epilatiemethode met een laser of flitslamp (IntensePulsedLight). De huid wordt zeer kort blootgesteld aan een lichtbundel met een specifieke golflengte. Omdat de huidtherapeut niet haartje voor haartje aanpakt maar per lichtflits een aantal haren tegelijk, kunnen in korte tijd grote oppervlakten worden behandeld. De meeste apparaten hebben een koelsysteem dat de bovenlaag van de huid beschermt en het prikkelend gevoel tijdens de behandeling vermindert. Het aantal behandelingen varieert. IPL en Laser zijn het meest effectief bij donkere haren op een lichte huid.

Let op!
Elektrische epilatie en IPL/Laser verwijderen de haren definitief, dat wil zeggen dat de haarzakjes worden vernietigd en er geen nieuwe haren meer kunnen groeien. Omdat PCOS een hormonale oorzaak heeft zullen er in de loop van de tijd weer nieuwe donkere haren bijkomen en wordt vaak geadviseerd om jaarlijks terug te komen voor een ‘onderhoudsbeurt’.

Meer informatie?
Bij verdenking van PCOS kan altijd contact worden opgenomen met de huidtherapeut, deze kan hier meer over vertellen en de behandelingsmogelijkheden bespreken. Verstandig is om contact op te nemen met de huisarts, deze kan de diagnose stellen en u verder helpen met de overige symptomen zoals bijvoorbeeld (verminderde) infertiliteit.