Onderzoek toont aan dat blauw licht slecht kan zijn voor je huid. Na het beantwoorden van je mails, het bekijken van Netflix-series en je dagelijkse dosis whatsappjes zou je er wat rimpels bij hebben gekregen. De cosmetica-industrie zou de juiste oplossing hebben gevonden: de speciale blue light-crèmes die ons kunnen beschermen tegen blauw licht. Maar hoe zit dit nu precies?

Blauw licht stimuleert fotoveroudering: veroudering door blootstelling aan licht. Langdurige blootstelling aan geconcentreerd blauw licht kan dan ook huidbeschadigingen veroorzaken, zoals kleurveranderingen, ontstekingen en een zwakker huidoppervlak. Behalve een filter voor je smartphone zijn een goede SPF en huidverzorgingsproducten met antioxidanten de beste wetenschappelijk onderbouwde manieren om de negatieve gevolgen van blauw licht zoveel mogelijk te beperken.

Maar wat is blauw licht eigenlijk?
Er bestaat zichtbaar licht en onzichtbaar licht. Zichtbaar licht zegt het al, dat is het licht wat je kunt zien, zoals het licht van de zon en van je mobiele telefoon. Onzichtbaar licht kun je niet met het blote oog waarnemen, voorbeelden hiervan zijn UV-A en UV-B straling. Deze straling zorgt er voor dat je verbrandt en is uiteindelijk schadelijk voor je gezondheid. Blauw licht is nog onderdeel van het zichtbare licht. Het zit wel vlak naast het onzichtbare ultraviolette deel. Blauw licht heeft een korte golflengte en een hoge energie. Blauw licht wordt ook wel HEV genoemd. Dit staat voor High Energy Visible light, ofwel licht met een hoge dosis energie. Dit zit niet alleen in daglicht maar ook in LED licht. De schermpjes van je telefoon, laptop, tablet en televisie stralen dus allemaal HEV-licht uit. Dit licht kan diep in de huid doordringen. En de volgende vraag die dan bij je jezelf stelt is: hoe schadelijk is dit dan voor je huid?

Is blauw licht schadelijk?
Onderzoeken tonen inderdaad aan dat blootstelling aan een hoge dosis blauw licht vrije radicalen kan genereren. En net als de vrije radicalen die ontstaan door blootstelling aan uv-straling en vervuiling, kan dat uiteindelijk rimpels en pigmentvlekken geven.
Wel is aangetoond dat in deze onderzoeken gebruik is gemaakt van speciale lampen die een heel hoge dosis blauw licht uitstralen. Deze dosis is niet te vergelijken met de hoeveelheid die je in het dagelijks leven krijgt. Daarnaast is de hoeveelheid blauw licht die we via beeldschermen op onze huid krijgen, ook weer minder dan de dosis in daglicht.

De positieve effecten van blauw licht/ Het goede nieuws!
Is er ook goed nieuws? Jazeker, blauw licht heeft ook positieve effecten op de huid. Zo verbetert het ons humeur en maakt het vitamine D aan. Tevens versterkt het het immuunsysteem, maakt ons alert en kan zelf antibacterieel werken. Om deze laatste reden worden lampen met blauw licht ingezet bij de behandeling tegen acne. Tevens is er uit recent onderzoek gekomen dat het een gunstig effect heeft op de bloedvaten en de bloeddruk kan verlagen. Het is dus niet verstandig om blauw licht helemaal te willen blokkeren.

Filters kopen tegen blauw licht?
Er zijn filters die een klein gedeelte van het blauw licht kunnen tegenhouden. Dit zijn: zinkoxide, titaniumdioxide en Tinosorb M. Alle andere zonnefilters doen eigenlijk niets tegen blauw licht. Er zijn trouwens geen filters die het blauw licht volledig kunnen tegenhouden. Speciale blue light filters voor in crèmes bestaan dus helemaal niet.

Kortom, minder tijd besteden achter je laptop of mobiel met name in de avonduren is altijd goed. Dit is ook beter voor ons slaappatroon. Een goede nachtrust en voldoende ontspanning doen je huid al wonderen. Daarnaast kun je via je huidverzorgingsproducten en je voeding voldoende antioxidanten in je huid krijgen.