Pigmentvlekken zijn goed te behandelen, mits u weet om welke vorm het gaat en hoe diep het pigment zich bevindt. Over het algemeen zijn de beste resultaten te behalen met behandelingen in de praktijk in combinatie met thuisproducten die pigment-onderdrukkende ingrediënten bevatten.

Wat zijn pigmentvlekken?
Pigmentvlekken zijn opeenhopingen van pigment, ofwel melanine. Pigmentvlekken ontstaan vaak door blootstelling aan zonlicht, hormonale invloeden en/of erfelijke invloeden. Het is een zeer gecompliceerd proces.
Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken, te weten: ouderdomsvlekken (lentigines solares), melasma (“zwangerschapsmasker”), post-inflammatoire hyperpigmentatie (ontstaan door kleine verwondingen aan de huid), sproetjes en zonschade. Pigmentvlekken kunnen voorkomen bij ieder huidtype en op iedere leeftijd.
Pigmentcellen zijn erg gevoelig en het is moeilijk om het pigment te bereiken. Hierdoor is er helaas niet een bepaalde behandeling of product die alle soorten pigmentvlekken in één keer verminderd.

Welke ingrediënten kunnen pigmentvlekken verminderen?
Hieronder wordt een indeling gemaakt van vier belangrijke ingrediënten/producten die inspelen op de verschillende fasen bij pigmentvorming. Het beste is om alle fasen van pigmentvorming aan te pakken. Dat betekent ook dat er meestal meerdere ingrediënten nodig zijn voor zichtbaar effect.
1. Zonscherming: Met een goede zonbescherming voorkom je de vorming van nieuw pigment en verergering van bestaand pigment. Bescherm de huid dagelijks met een SPF 30 of hoger en kies voor een zonbescherming die zowel tegen UVA-straling als UVB-straling (broad spectrum) beschermt.
2. Ingrediënten die werken op het enzym tyrosinase: Dit enzym is verantwoordelijk voor de aanmaak van pigment (melanine). Voorbeelden hiervan zijn:
– Hydrochinon (hydroquinone): dit ingrediënt onderdrukt het enzym tyrosinase, waardoor er minder pigment wordt aangemaakt. Het kan irriterend werken op de huid, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn in het gebruik ervan (op recept verkrijgbaar).
– Azelaïnezuur (azelaic acid): wordt soms ingezet als alternatief voor hydrochinon vanwege de vergelijkbare werking. Het geeft echter minder bijwerkingen als hydrochinon (op recept verkrijgbaar).
– Arbutine (arbutane): dit ingrediënt in qua werking ook te vergelijken met hydroquinone, maar arbutine is iets minder agressief voor de huid en geeft daardoor minder bijwerkingen, maar het is ook iets minder effectief.
– Vitamine C (ascorbic acid): vitamine C kan de (overmatige) productie van melanine door tyrosinase onderdrukken waardoor pigmentvlekken worden voorkomen. Het werkt tegelijkertijd anti-oxiderend en ontstekingsremmend. Een combinatie met vitamine E versterkt de werking van vitamine C.
– Kojic zuur (kojic acid): dit ingrediënt heeft ook een remmende werking op tyrosinase, maar zorgt tegelijkertijd ook voor een diepere penetratie in de huid van andere ingrediënten.
– Zoethoutwortelextract: dit ingrediënt bevat van nature een hoog gehalte aan glabridin, welke een remmende werking heeft op het enzym tyrosinase.

3. Ingrediënten die werken op de melanogenese: dit is het proces van het vervoeren van het aangemaakte pigment naar de bovengelegen huidcellen waardoor pigmentvlekken zichtbaar worden. Voorbeeld van dit ingrediënt;
– Niacinamide (vitamine B3): er wordt steeds meer bekend over dit ingrediënt. Verschillende onderzoeken en onze praktijkervaring laten zien dat dit ingrediënt erg goed kan werken bij het verminderen van pigment, doordat het de melanogenese onderdrukt. Het voordeel is dat er bij dit ingrediënt een kleine kans is op bijwerkingen en dat het een hydraterende en barrière herstellende werking heeft.
4. Exfoliërende ingrediënten. Exfoliatie is nodig voor een versnelde celdeling. Doordat er nieuwe en gezondere cellen worden aangemaakt, komt er een lichtere en minder gepigmenteerde huid tevoorschijn. Voorbeelden van ingrediënten:
– Vitamine A-zuur (tretinoïne): vitamine A-zuur is een ingrediënt met verschillende voordelen. Het wordt vooral ingezet voor het verminderen van acné en fijne rimpeltjes. Daarnaast zorgt het ook voor een versnelde deling van de huidcellen. Door dit afschilferende effect op de huid kan het ook ingezet worden voor het verminderen van oppervlakkig gelegen pigment. Dit ingrediënt kan echter ook irriterend op de huid werken (alleen op recept verkrijgbaar).
– Retinol: is een afgeleide van vitamine A-zuur, maar is wel vrij verkrijgbaar. Het brengt overactieve pigmentcellen tot rust en zorgt voor een versnelde celvernieuwing. Qua werking is 1% retinol te vergelijken met de werking van 0,1% vitamine A- zuur. Het kan net als vitamine A zuur irriterend werken op de huid, daarom is begeleiding bij het gebruik ervan belangrijk.
– Verschillende soorten (fruit)zuren, melkzuur en glycolzuur: door de afschilferende werking kunnen deze zuren pigmentvlekken verminderen. Deze zuren zitten bijvoorbeeld ook in een aantal van onze chemische peelings.

Wat moet je niet doen bij pigmentvlekken?
Op internet kun je van alles terugvinden over (natuurlijke) middeltjes die pigmentvlekken zouden kunnen verminderen, zoals citroensap of appelciderazijn. Pas hiermee op, want deze producten zijn niet bedoeld op om de huid te gebruiken en kunnen juist verergering van het pigment veroorzaken.

Welke producten worden geadviseerd om te gebruiken?
Gelukkig is pigment steeds beter te behandelen en wordt er bij Huidzorg Oegstgeest uitsluitend gewerkt met cosmeceuticals (cosmetica met werkzame stoffen en bewezen klinische resultaten die huidproblematiek aanpakken). Zo werken wij met de productlijnen van Tebiskin en Paula’s Choice.
Beide productlijnen hebben crèmes, serums en boosters in het aanbod die een effectieve werking hebben op zowel de remming van pigment, het remodelleren van pigment en het voorkomen van nieuw pigment. Werkzame stoffen zijn in hoge concentraties aanwezig en bij navolging van het protocol kan er binnen enkele maanden een mooi resultaat bereikt worden.
Graag geven wij u advies over de mogelijkheden, uitleg over de werking en de te verwachten resultaten.

Neemt u gerust contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.

Team Huidzorg Oegstgeest