Bij wie moet je een afspraak maken voor de behandeling van jouw huidprobleem? Wat zijn de verschillen tussen een huidtherapeut en dermatoloog? Dit zijn vragen die in de praktijk veel gesteld worden. Beiden hebben verschillende specialismen, maar zijn gericht op hetzelfde orgaan, namelijk de huid. Ben je benieuwd wat hun werkterrein is? Wat ze doen?
Hieronder wordt het duidelijk uitgelegd.
- Andere opleiding.
Een dermatoloog is een huidarts die zich na de universitaire studie geneeskunde heeft gespecialiseerd in de dermatologie. Huidtherapeuten zijn paramedici, die een HBO opleiding Huidtherapie hebben afgesloten.
- Type klachten.
Een dermatoloog ziet veel patiënten tijdens het spreekuur met klachten als eczeem, psoriasis, SOA’s, allergieën, jeuk en verdachte, mogelijk kwaadaardige, huidtumoren.
Een huidtherapeut ziet veel patiënten tijdens het spreekuur met klachten als acné en acné-littekens, overbeharing of ongewenste haargroei, pigmentproblematiek, goedaardige huidtumoren, couperose, rosacea, wijnvlekken, oedeem (vochtophoping), vroegtijdige huidveroudering en littekens.
- Onderzoek en diagnose.
Een dermatoloog mag een diagnose stellen na dermatologisch onderzoek, zoals het nemen van een huidbiopt, kweekonderzoek of een allergietest.
Een huidtherapeut stelt geen diagnose, maar behandelt vaak nadat de diagnose is vastgesteld door de dermatoloog of huisarts. Wel is een huidtherapeut getraind om huidverschijnselen te herkennen en te beoordelen.
- Verwijzing nodig of direct toegankelijk.
Als je huidklachten hebt en naar de dermatoloog wilt, heb je een verwijzing van je huisarts nodig.
De huidtherapeut is direct toegankelijk.