De cijfers liegen er niet om….het aantal mensen met huidkanker neemt drastisch toe.

Deze stijging zien we helaas al jaren en zal helaas nog veel verder doorzetten.

Ik ga jullie in deze blog alles vertellen over de in’s en out’s van zonbescherming.

Beschermen tegen UVA en UVB stralen

Ongeveer 95% van alle straling die de aarde bereikt, is UVA-straling. Deze straling is het gehele jaar door aanwezig. De stralen gaan gemakkelijk door glas heen, worden minder goed gefilterd door wolken en dringen diep door in de huid. Herhaaldelijke blootstelling aan UVA zorgt voor vroege tekenen van huidveroudering zoals pigmentvlekken, rimpels, verslapping en een droge huid. Bovendien veroorzaakt dit schade aan het DNA en daarmee uiteindelijk ook een verhoogd risico op huidkanker. Een teveel aan UVB -straling merk je direct aan de huid: deze wordt rood.

Een goed zonbeschermingsproduct beschermt dus tegen UVA en UVB straling. Als je het echt heel goed wil doen, dan zou je je het hele jaar door iedere dag moeten insmeren. 

Wat zegt de UV-index?

De zonkracht, ook wel UV-index genoemd, is een goede graadmeter om te bepalen wanneer insmeren belangrijk wordt. Dit geeft namelijk de intensiteit van de zonnestraling weer. Die wordt bepaald door de stand van de zon. Hoe hoger de zon, hoe meer de intensiteit toeneemt. De index varieert per dag, maar ook met het moment van de dag. De UV-index bepaalt hoelang de onbeschermde huid kan worden blootgesteld aan UV-straling zonder rood te kleuren.

Elk jaar een nieuwe zonbescherming is belangrijk!

In principe is zonnebrandcrème na opening nog 12 maanden houdbaar. Wat de werkzaamheid betreft geldt voor alle zonnebrandproducten dat ze door blootstelling aan warmte en licht minder werkzaam worden. Daarom adviseren we om ieder jaar een nieuw zonnebrandmiddel te kopen.

Wat is beter, insmeren met chemische of fysische zonnefilters?

Zonnefilters worden vaak ingedeeld in chemische of minerale (of fysische) filters. Regelmatig lees ik dat mensen denken dat de minerale filters beter zijn voor de huid, aangezien deze de stralen weerkaatsen en niet absorberen. Het zit alleen toch iets anders in elkaar.

Eigenlijk werken beide filters ongeveer hetzelfde. Beide filters absorberen UV-straling, maar daarnaast kaatsen de minerale filters nog een klein gedeelte van de straling terug.

Waarmee kun je je uiteindelijk beter insmeren? Dit hangt helemaal af van de zonnefilter. In beide zitten goede en minder goede filters.

Wordt er voldoende vitamine D aangemaakt onder je zonnecrème?

Deze vraag is erg actueel. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van UVB-straling. Dat is voor heel veel processen (afweersysteem/botten) in je lichaam belangrijk! Loop je een tekort aan vitamine D op als je je goed insmeert met zonnebrandcrème? Nee, gelukkig niet! Uit onderzoek is gebleken dat mensen bij normaal gebruik van een zonnebrandcrème nog voldoende vitamine D aanmaken in de huid. Niemand bedekt namelijk zijn lichaam volledig en elke dag, er wordt altijd wel iets overgeslagen. Ook op bewolkte dagen en in de schaduw is er aanmaak van vitamine D.
Omgekeerd geldt trouwens dat mensen die veel in de zon komen nog steeds een vitamine D tekort kunnen hebben.

Insmeren met make-up, hoe doe je dat?

Je start altijd met het aanbrengen van een zonnebrandcrème voordat je make-up aanbrengt. Nu kun je je misschien afvragen of je dan niet beter kunt kiezen voor een foundation met een SPF. Ik ben daar geen voorstander van en vooral niet in de zomermaanden. Van een foundation zul je namelijk nooit genoeg aanbrengen om echt goed beschermd te zijn.

Om niet laag over laag te werken, kun je gebruik maken van een minerale poeder met SPF50. In onze praktijk verkopen wij de Sunday Brush SPF50. Dit minerale poeder beschermd de huid tegen UV-straling, het bevat natuurlijke mineralen, bevat een subtiel kleurtje en verpest niet je make-up! Een ideaal product dus!

Welke zonbescherming verkopen wij in de praktijk?

Het is een hele zoektocht geweest naar het vinden van een mooie lijn met goede zonverzorging.

Uiteindelijk hebben we een aantal prachtige producten gevonden, namelijk Heliocare.

Deze producten bieden zonder twijfel de beste zonbescherming voor de hypergevoelige huid. Dit komt door toepassing van de exclusieve Fernblock®-technologie, speciaal ontwikkeld om je huid te beschermen tegen diverse schadelijke gevolgen van de zon. Heliocare combineert in alle producten Fernblock® met zorgvuldig gekozen UV-filters. Ze beschermen de huid tegen onmiddellijke schade van blootstelling aan de zon. Maar Heliocare doet meer! Door de uitgekiende samenstelling van deze producten helpen ze ook om schadelijke gevolgen op de lange termijn te voorkomen. Denk daarbij aan pigmentvlekken, huidveroudering en zonne-allergie. De producten van Heliocare die wij in onze praktijk aanbieden zijn makkelijk aan te brengen en ideaal voor de normale tot vette huid. Alle producten trekken snel en streepvrij in en bevatten herstellende en anti-oxiderende bestanddelen.

Tot slot nog enkele belangrijke tips!!!

  • Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met minimaal een SPF 30 of hoger;
  • Smeer voldoende zonnebrandcrème, het advies is 2 milligram per vierkante centimeter;
  • De hele dag buiten? Smeer je om de twee uur opnieuw in!
  • Blijf tussen 12:00 – 15:00 uur uit de zon;
  • Vermijd de zonnebank;
  • Tussen SPF 30 en 50 zit maar 1% verschil. Bij SPF 50 denken mensen beter beschermd te zijn en smeren ze minder vaak en minder dik. Dit zorgt vaak alsnog voor verbranding. Laat je hierdoor niet misleiden!
  • Vernieuw je zonproduct elk jaar;
  • Voeg antioxidanten toe aan je zonbescherming (hierdoor wordt je zonbescherming extra werkzaam).

Smeer tijdig & voldoende als je de zon ingaat.

Maar vergeet ook vooral niet om te genieten buiten!