Acnetherapie

Acne is misschien wel de meest bekende én meest voorkomende huidaandoening. Bij acne is er sprake van een ontstekingsreactie rondom de haar / talgfollikel. De oorzaak is een ingewikkeld proces van factoren.

Hoe ontstaat acne?

Er spelen verschillende factoren een rol bij het ontstaan van acne:

>    Verhoogde talgproductie en snellere verhoorning van de huid: de talgklieren verstoppen, waardoor er een talgprop wordt gevormd. Hieronder vermeerderen de bacteriën zich en ontstaan er ontstekingen;
>    Verhoogde productie van mannelijke geslachtshormonen (androgenen);
>    Aanwezigheid van de bacterie P. Acnes;
>    Erfelijke aanleg;
>    Stress;
>    Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index en melkproducten.

Behandelingen tegen acne

De behandeling stemmen we zo veel mogelijk af op de kenmerken van uw acne, de huidconditie en persoonlijke wensen. Het doel van de behandeling is allereerst het onder controle krijgen van de acne. Daarnaast kunnen we de huidoneffenheden aanpakken.

Een behandeling ziet er als volgt uit:

  • Het reinigen van de huid, waarbij talg, vuil en dode huidcellen worden verwijderd;
  • Tijdens de dieptereiniging worden de mee-eters en puistjes uitgedrukt. Soms wordt hierbij gebruikt gemaakt van een dun naaldje, we maken dan een kleine opening in de huid waaruit het talg gedrukt kan worden.
  • Na de dieptereiniging kunnen we een chemische peeling inzetten. Deze peelings zorgen voor een versnelde celvernieuwing, stimuleren de doorbloeding en hebben een desinfecterende werking op de huid.
  • In sommige gevallen wordt voor het beste en snelste resultaat de behandeling van de huidtherapeut gecombineerd met de behandeling van de huisarts of dermatoloog. Daarnaast geven we nuttige adviezen wat betreft een juiste dagelijkse verzorging, gebaseerd op de wetenschappelijke functie en werking van de huid.

 

Kort samengevat
  • Gebieden: gezicht, borst en rug
  • Behandeltijd: 30 tot 45 minuten
  • Hoeveel behandelingen: afhankelijk van ernst van acné gemiddeld 5 tot 15 behandelingen, daarna onderhouden.
  • Behandelfrequentie: elke 2 tot 4 weken. Onderhoud eens per 6 tot 12 weken.
  • Vergoeding: als u aanvullend verzekerd bent kan de behandeling van acné in het gezicht afhankelijk van uw aanvullend verzekeringspakket geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit uw zorgverzekering. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.