Cryotherapie

Cryotherapie

Cryotherapie is een methode waarbij weefselbeschadiging plaatsvindt door middel van bevriezing met vloeibare stikstof, waardoor het behandelde huiddeel afsterft en wordt vervangen door nieuw, gezond weefsel. De behandeling met de Cryopen is uiterst nauwkeurig, waardoor het omliggende weefsel onbeschadigd blijft. De behandeling kan uitgevoerd worden, wanneer de huidafwijking goedaardig is en er geen indicatie is voor chirurgische behandeling en/of verder onderzoek.

Indicaties

Cryotherapie wordt toegepast bij het verwijderen van goedaardige huidoneffenheden en/of storende huidkleurverschillen zoals lentigo simplex (bruin tot zwart vlekje), lentigo solaris (bruin tot zwart vlekje door blootstelling aan zon), verrucae seborrhoica (ouderdomswrat), verrucae planae (platte wrat) en stuccokeratosen (kleine grijs-witte verhoornde plekjes).

Contra-indicaties

Huidafwijkingen waarvan de goedaardigheid niet door uw huisarts of specialist is vastgesteld.

Voor de behandeling

De huid mag niet gebruind zijn. Vermijd daarom zoveel mogelijk blootstelling aan zonlicht en bescherm de huid met minimaal een factor 30 wanneer u naar buiten gaat. Harsen, elektrische epilatie en laser- of IPL behandelingen in het te behandelen gebied zijn vooraf aan de behandeling niet toegestaan. Het gebruik van een verdovende crème is niet nodig. De toepassing van kou tijdens de behandeling zorgt voor een verminderde gevoelswaarneming in het behandelgebied.

De behandeling

Door bevriezing van de laesie vindt weefselschade plaats, waardoor het behandelde huiddeel afsterft. Indien gewenst kan de huidtherapeut na de behandeling een camouflerend product aanbrengen, zodat het vrijwel niet meer zichtbaar is dat de behandeling heeft plaatsgevonden. Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de indicatie. Over het algemeen zijn één tot drie behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Na de behandeling

Het behandelde gebied wordt na de behandeling direct rood en er kan een lichte zwelling optreden wat enige uren kan aanhouden. De dagen daaropvolgend wordt het vlekje donkerrood tot donkerbruin. Er ontstaat een korstje waaronder nieuwe huid wordt aangemaakt. Na één tot twee weken laat het korstje vanzelf los en wordt de nieuwgevormde huid zichtbaar. Aanvankelijk is de nieuwe huid wat lichter van kleur dan het omliggende weefsel, maar na verloop van tijd kleurt de huid bij tot zijn oorspronkelijke kleur.

De behandelde huid is na de behandeling extra kwetsbaar. Dit betekent dat u de eerste 48 uur na de behandeling extra voorzichtig moet zijn met zonlicht, sauna, heet douchen of baden en andere beïnvloedbare factoren. Gedurende vier weken na de behandeling moet de huid beschermd worden met een zonnebrandproduct met een hoge beschermingsfactor.