Littekens zijn stukjes huid die verhard, verkleefd en/of verdikt zijn. Ze kunnen rood van kleur zijn, maar ook wit (kleurloos). Een litteken ontstaat als de huid zich herstelt na een beschadiging in de dieper gelegen lagen van de huid, bijvoorbeeld na een operatie, huidziekte of ongeval.
Hoe groter de huidbeschadiging, hoe meer kans op een (cosmetisch) storend litteken. Naast een afwijkend uiterlijk kan een litteken ook jeuk en/of pijnklachten veroorzaken.
Behandelingsmogelijkheden
De meest geschikte behandeling voor littekens is afhankelijk van diverse factoren. Het is mogelijk dat er twee of meer soorten littekentherapieën gecombineerd worden. De huidtherapeut bespreekt met u voor welke behandelingen u in aanmerking komt en stelt voor u een persoonlijk behandelplan op tijdens het eerste consult. Het is belangrijk om te beseffen dat een litteken nooit geheel zal verdwijnen. Wel kan het uiterlijk van het litteken sterk worden verbeterd. Het kan zachter, vlakker en minder zichtbaar worden. Ook kunnen ongemakken zoals pijn, roodheid en jeuk verminderen.
Ieder litteken behoeft zijn eigen aanpak, vandaar dat wij verschillende behandelingen aanbieden.
Littekenmassage
Het doel van littekenmassage is om de doorbloeding rondom het litteken en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid vermindert. Ook eventuele pijn wordt vermindert. De huidtherapeut gebruikt speciale handgrepen die speciaal op de doorbloeding en het herstel van de cellen zijn gericht. Om een goed resultaat te krijgen moet deze massagetechniek vaak worden herhaald.
Camouflagetherapie
Bij huidige behandelingen kan het soms lang kan duren (weken tot maanden) voordat er een duidelijk effect te zien is. Veel patiënten willen daarom camouflage gebruiken om in de tussentijd de littekens minder opvallend te maken. Door een speciaal dekkende camouflage crème aan te brengen kunnen storende littekens nagenoeg onzichtbaar gemaakt worden.
Siliconentherapie
Siliconentherapie is een effectieve behandeling op basis van siliconen, verkrijgbaar in de vorm van gel en pleisters. Het is een makkelijke en onopvallende behandeling die thuis kan worden toegepast. Het is bewezen effectief voor het voorkomen en behandelen van littekens. Het maakt littekens vlakker, zachter en minder zichtbaar. Daarnaast vermindert het de roodheid, pijn en jeuk van het litteken. Siliconenpleisters en siliconengel kunnen direct na sluiting van de wond ingezet worden om verhevenheid te voorkomen. De siliconenpleisters en siliconengel zijn op recept verkrijgbaar.
Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor eventuele vergoeding.
Kinesiotape
Kinesiotape kan worden ingezet wanneer een litteken ingetrokken of verkleefd is. Na littekenmassage word op een speciale manier tape aangebracht op het litteken. Door de tape met rek op de huid/litteken aan te brengen, wordt een ‘liftende kracht’ bewerkstelligd. Kinesiotape helpt om het litteken vlakker en soepeler te maken. De kinesiotape is verkrijgbaar in onze praktijk.
Kort samengevat
- gebieden: gezicht en lichaam (klein gebied)
- behandeltijd: 15 – 30 minuten
- hoeveel behandelingen:
- Behandelfrequentie: elke 4 – 6 weken.
- vergoeding: De vergoeding van deze behandeling is afhankelijk van uw ziektekostenverzekeraar. Informeer bij uw eigen ziektekostenverzekeraar of de betreffende behandeling in aanmerking komt voor vergoeding.