Pigmentbehandeling

Pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd, zijn als het ware een opeenhoping van pigment in de huid, te herkennen aan een onregelmatige teint en donkere verkleuringen van de huid. De meeste pigmentvlekken ontstaan daar waar de zon gemakkelijk bijkomt, zoals het gezicht, het decolleté, de handen, de schouders en ledematen. Sommige pigmentvlekken zijn al bij de geboorte aanwezig. Meestal nemen pigmentvlekken toe naarmate we ouder worden, onder meer door hormonale veranderingen.

Wanneer pigmentcellen overprikkeld zijn, raakt het pigmentatieproces verstoord. Deze verstoring leidt tot overlappingen van pigmentophopingen aan de uiteinden van de pigmentcellen. Deze overlappingen zorgen voor een extra hoeveelheid pigment, waardoor de huid vlekkerig wordt.

Behandelingen

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen oppervlakkige pigmentvlekken en dieper gelegen pigmentvlekken. Dit bepaalt niet alleen de manier waarop een pigmentvlek het meest effectief behandeld kan worden, maar het schept ook meer duidelijkheid over het verwachtingsbeeld. Ook de huidskleur, de locatie en de uitgebreidheid van de pigmentvlekken beïnvloeden de keuze van de behandelmethode.

IPL-behandeling

Het licht van de IPL (Intense Pulsed Light) absorbeert de bruine kleur van de pigmentvlek in de huid. Het licht verhit het pigment zodanig sterk dat de vlek zal afbreken. De omringende huid en de huid onder het pigment blijven intact, alleen de vlek zelf wordt behandeld.

Na de behandeling

De huid kan na de behandeling wat roder en licht gezwollen zijn. Dit is een normale en gewenste reactie die voor een buitenstaander vaak niet zichtbaar is. In de dagen na de behandeling kunnen de pigmentvlekjes tijdelijk meer zichtbaar zijn. Dit is een goed teken en toont aan dat de huidoneffenheden goed geabsorbeerd zijn door het licht. Als u wilt kunt u zelf uw huid camoufleren. Afhankelijk van de indicatie, het behandelde oppervlakte en het herstelvermogen van de huid kan het enkele dagen tot twee weken duren voor de huid hersteld is.

 

Kort samengevat
  • Gebieden: gezicht en lichaam
  • Behandeltijd: 30 tot 45 minuten
  • Hoeveel behandelingen: oppervlakkige pigmentvlekken 1 – 3 behandelingen.
  • Behandelfrequentie: elke 4 weken

Chemische peelings

Dit zijn vloeistoffen die bestaan uit natuurlijk zuren. Ze hebben de kracht om de dode huidcellen te verweken waardoor deze sneller afschilferen. Zo wordt de huid gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken. Daarnaast heeft ieder zuur zijn unieke eigenschappen. Met melkzuur, glycolzuur en kojinezuur kunnen we de pigmentvlekken aanpakken en oplichten. Meestal worden er combinatie van zuren gebruikt voor een optimaal resultaat.

Na de behandeling

De huid kan er direct na de behandeling rood uitzien en wat strakker aanvoelen. Meestal is deze roodheid binnen een paar uur verdwenen. Bij intensieve peelings ontstaat ongeveer twee dagen na de peeling schilfering en droogheid. Dit kan een week aanhouden.

Microneedling

Microneedling zorgt dat de cellen beter met elkaar communiceren, waardoor de pigmentcellen niet verstoort raken. Microneedling zorgt ook voor verdikking van de opperhuid waardoor de huid beter beschermd is tegen UV straling. Tevens zorgt microneedling voor betere absorptie van producten, dat zorgt voor meer effectiviteit.

Na de behandeling

Door de microneedling kan de huid een klein beetje schilferen. Dit duurt hooguit enkele dagen. Schilfering is een positief effect, omdat er versneld nieuwe huidcellen worden aangemaakt in de huid. Na de behandeling blijft de huid ook nog wat roder, binnen 24 uur trekt de roodheid weg.

 

Kort samengevat

Gebieden: gezicht en lichaam
Behandeltijd: 30 tot 45 minuten
Hoeveel behandelingen: minimaal 4 -6 behandelingen
Behandelfrequentie: elke 6 weken gezicht en elke 8 weken lichaam

Mesoestetic Cosmelan behandeling

Cosmelan is een effectieve behandeling om pigmentvlekken te verminderen. In 1 maand tijd zullen melasma, pigmentvlekken en beschadigingen door de zon aanzienlijk verminderen. Hyperpigmentatie is een vaak voorkomend probleem en heeft verschillende oorzaken zoals huidveroudering, zwangerschap, pilgebruik, menopauze en zonnebaden zonder een zonbescherming (SPF) te gebruiken.

Dit is een behandeling die wordt ingezet in de praktijk en gedeeltelijk zelf thuis verder wordt voortgezet doormiddel van de huid te onderhouden met de onderhoudscrème.

 

Werkwijze Mesoestetic Cosmelan behandeling

Voorafgaand aan de peeling wordt de huid eerst goed gereinigd en voorbereid met een ontvettende lotion. Vervolgens wordt het Cosmelan masker aangebracht, deze is bruinig van kleur en dus zichtbaar. Dit geeft een licht tot intensief prikkend gevoel. De huid mag dan verzorgd worden met de bijgeleverde Melan recovery crème.

TIP: Zorg dat je de Cosmelan behandeling in de ochtend of middag krijgt aangezien de inwerktijd van het Cosmelan 1 masker tussen de 8 – 12 uur bedraagt. 

 

Na de Mesoestetic Cosmelan behandeling

Na de behandeling kan je huid er rood uitzien en wat strakker aanvoelen. Meestal is deze roodheid binnen een paar uur verdwenen. Ook kan er 1 tot 3 dagen na het masker een schilfering ontstaan. Dat geneest binnen 2 weken. Meestal begint het schilferen rond de mond, de kin, wangen en rond de ogen. De hals en het voorhoofd vervellen vaak als laatste. Blijf van eventuele velletjes en korstjes af, het is belangrijk dat de huid zelf geneest.

 

Nazorg

Om te voorkomen dat de pigmentvlekken terugkomen, is het belangrijk de behandeling thuis voort te zetten. Blijf de Cosmelan 2 crème een paar keer per week gebruiken, vóóral na het zonnebaden. Om de huid, na de behandeling, zo goed mogelijk te verzorgen, mag je, naast de Cosmelan 2 crème, alleen de, door de huidtherapeut geadviseerde producten gebruiken.

 

Kort samengevat

Gebied: gezicht
Behandeltijd: 30 minuten
Hoeveel behandelingen: één behandeling in de praktijk
Behandelfrequentie: afhankelijk van het resultaat